K ohrozeniu pacientov v onkologickom ústave podľa riaditeľa nedošlo

16.12.2015 Bratislava

Bratislava 16. decembra (TASR) – Do kšeftovania s liekmi bolo v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave zapojených šesť ľudí pracujúcich na Úseku prípravy cytostatík. Polícia, na ktorú sa obrátil riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, ich obvinila z krádeže a navrhla väzobné stíhanie. So všetkými ústav okamžite rozviazal pracovný pomer. Podľa Dolinského k ohrozeniu pacientov nedošlo. "Doterajšie vyšetrovanie tieto skutočnosti nepotvrdilo," povedal dnes na brífingu. Ohrozené nemá byť ani fungovanie uvedeného pracoviska.

Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa zariadenia koncom októbra zamestnanci. Keď sa podozrenia ukázali "pravdepodobné", 13. novembra ich oznámil kriminálnej polícii, priblížil Dolinský. Podľa prijatého oznámenia mali v NOÚ viaceré osoby kradnúť lieky pre onkopacientov a neskôr ich predávať. Policajti začali trestné stíhanie pre krádež ešte v ten deň.

Policajti vykonali štyri domové prehliadky a jednu prehliadku nebytových priestorov. Počas nich zaistili výpočtovú techniku, cytostatiká a značnú finančnú hotovosť, informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Csaba Faragó. Začiatkom decembra tiež zadržali viaceré osoby. V sobotu (12.12.) dostala spisový materiál spolu s podnetom na väzobné stíhanie obvinených prokuratúra. Ku krádeži liekov sa priznali, hrozí im troj- až desaťročné väzenie. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovania polícia ani NOÚ k prípadu viac informácii v súčasnosti neposkytujú.

Šéf NOÚ označil situáciu za historický moment. "Je to podľa mňa prvýkrát, keď riaditeľ štátneho zdravotníckeho zariadenia iniciuje vyšetrovanie vo svojej vlastnej organizácii pre nelegálnu činnosť orgánmi činnými v trestnom konaní. Domnievam sa, že toto je dôkaz toho, že nielen mimovládne organizácie, občania alebo súkromné firmy môžu podávať a podávajú podnety, ale že aj my, lekári, môžeme sami takýto podnet podať, lebo aj nám lekárom záleží na správnom a lepšom fungovaní zdravotníctva," skonštatoval Dolinský.

Zároveň vyzval zdravotníkov aj pacientov, aby akékoľvek podozrenia ohlasovali príslušným orgánom činným v trestnom konaní. "Len takýmto spôsobom sa veci môžu pohnúť vpred a takýmto spôsobom je potrebné riešiť problémy, ktoré sa v súčasnosti v slovenskom zdravotníctve vyskytujú," uzavrel.

V. POTIČNÝ: Obchod s liekmi v NOÚ odštartoval smutnú kapitolu zdravotníctva

Kšeftovanie s liekmi v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave dokumentuje totálny rozklad slovenského zdravotníctva za posledné roky. Povedal to lekár Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Valerián Potičný na dnešnom brífingu.

Uvedeným zistením nastala podľa neho "smutná kapitola zdravotníctva". NOÚ označil za špičkové centrum, na ktoré sa vážne chorí pacienti spoliehali. "Obchody s liekmi v tomto ústave majú všetky znaky organizovaného zločinu," myslí si. Skontrolovať by sa podľa Potičného mali aj zvyšné onkologické ústavy na Slovensku. "Či sa tam nedeje niečo podobné," uviedol. Lekár BSK si s istotou netrúfa povedať, či zdravie pacientov v NOÚ nebolo ohrozené. Kradnuté onkolieky sú podľa Potičného pre pacientov životne dôležité.

Pre obchod s liekmi obvinila polícia z krádeže šesť ľudí z NOÚ pracujúcich na Úseku prípravy cytostatík, v utorok (15.12) urobila v ústave raziu. Navrhla pre obvinených väzobné stíhanie. Tí mali lieky kradnúť a neskôr ich predávať. Na políciu sa obrátil riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský. "K ohrozeniu pacientov nedošlo, doterajšie vyšetrovanie tieto skutočnosti nepotvrdilo," ubezpečil dnes. Potvrdené nemá ani informácie o riedení liekov. Fungovanie pracoviska nie je ohrozené.

Ústav s obvinenými rozviazal pracovný pomer, k činu sa priznali a hrozí im troj- až desaťročné väzenie. Na manipuláciu s liekmi upozornili zamestnanci Dolinského koncom októbra. Keď sa podozrenia ukázali "pravdepodobné", 13. novembra ich oznámil kriminálnej polícii.

R. KALIŇÁK: Pre krádeže liekov v NOÚ obvinili deväť osôb

Pre krádeže liekov v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave obvinili podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka celkovo deväť osôb. Šiesti z nich boli zamestnancami nemocnice. "Prebieha vyšetrovanie, je to na začiatku," skonštatoval s tým, že ďalšie informácie by ho mohli zmariť.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák nechcel špekulovať, či prípad súvisí s vývozom liekov zo Slovenska do zahraničia, kde je ich cena vyššia. "Ja by som si počkal na závery vyšetrovania a na základe toho by sme aj do budúcna urobili určité opatrenia, ktoré by aj tieto veci sprísnili," skonštatoval.

Šiestich obvinených zamestnancov už prepustili z NOÚ, informoval dnes jeho riaditeľ Jozef Dolinský. Medzi ďalšími obvinenými sú podľa denníka Nový Čas aj pracovníci farmafiriem. Zdroj denníka tvrdí, že polícia zadržala jedného z pracovníkov nemocnice, ako dáva lieky žene z farmapriemyslu, Tá mala za ne zaplatiť 13.000 eur.

Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa NOÚ koncom októbra zamestnanci. Ten sa obrátil na políciu, ktorá začala trestné stíhanie pre krádež. Podľa Dolinského k ohrozeniu pacientov nedošlo.

Prípad znepokojil Asociáciu na ochranu práv pacientov SR. Jeho prezidentka Katarína Kafková verí, že sa prípad vyšetrí a zabráni sa ďalšej manipulácii s liekmi. Upozorňuje, že treba zistiť, či pacienti dostávali celú dávku. "Ohrozenie života ľudí bojujúcich s rakovinou predstavuje hyenizmus voči pacientom," doplnila. Poukázala, že situácia ohľadne reexportu liekov je vážna a podobné prípady sa pravdepodobne dejú aj v iných zdravotníckych zariadeniach.
 

Vyberte región